Wołowina z kapustą zasmażaną i uszkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1810
Składniki:
- 400 g polędwicy wołowej
- 100 g mrożonego, zielonego groszku
- 4 marchewki
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
- Kapusta zasmażana:
- 2 łyżki masła
- 1 główka młodej, małej kapusty
- 1 łyżka octu jabłkowego
- pęczek zielonego koperku
- Na ciasto:
- 2 łyżki wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- Na wypełnienie:
- 100 g mielonego mięsa wołowego
- 100 g kiszonej kapusty
- 2 łyżki oleju
- 2 pieczarki
- 1 cebula
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Groszek zielony rozmrozić. Marchew obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Marchew razem z groszkiem przełożyć do jednego rondla, zalać trzema szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić.
Cebulę obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać podzieloną na porcje polędwicę, oprószyć ją szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć na średnim ogniu do miękkości z obu stron. Usmażoną ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym miejscu.
Przygotować kapustę zasmażaną: koperek drobno posiekać. Kapustę pokroić w cienkie plastry, przełożyć ja do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i gotować przez 10 minut. Po ugotowaniu odcedzić. Masło stopić na rozgrzanej patelni. Do stopionego masła wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego odcedzoną wcześniej kapustę, posiekany koperek, wlać ocet, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na to nałożyć usmażoną polędwicę z cebulą i ugotowany groszek z marchewką.
Przygotować ciasto na uszka: mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 1 mm, po czym kubkiem wyciąć w nim krążki.
Przygotować wypełnienie: mięso mielone przełożyć do miski. Pieczarki umyć, osączyć z wody, oczyścić z błony, pozbawić trzonków i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać kapustę kiszoną, pieczarki, po czym oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wymieszać z mięsem mielonym w misce.
Wymieszane składniki nałożyć łyżką na krążki ciasta. Całość dokładnie zlepić ręcznie w uszka. Następnie zagotować 1 l lekko osolonej wody w rondlu i wrzucić je na wrzątek. Gotować przez 3 minuty, po czym ściągnąć z ognia, odcedzić z wody i dodać do potrawy.
Cebulę obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać podzieloną na porcje polędwicę, oprószyć ją szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć na średnim ogniu do miękkości z obu stron. Usmażoną ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym miejscu.
Przygotować kapustę zasmażaną: koperek drobno posiekać. Kapustę pokroić w cienkie plastry, przełożyć ja do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i gotować przez 10 minut. Po ugotowaniu odcedzić. Masło stopić na rozgrzanej patelni. Do stopionego masła wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego odcedzoną wcześniej kapustę, posiekany koperek, wlać ocet, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na to nałożyć usmażoną polędwicę z cebulą i ugotowany groszek z marchewką.
Przygotować ciasto na uszka: mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 1 mm, po czym kubkiem wyciąć w nim krążki.
Przygotować wypełnienie: mięso mielone przełożyć do miski. Pieczarki umyć, osączyć z wody, oczyścić z błony, pozbawić trzonków i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać kapustę kiszoną, pieczarki, po czym oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wymieszać z mięsem mielonym w misce.
Wymieszane składniki nałożyć łyżką na krążki ciasta. Całość dokładnie zlepić ręcznie w uszka. Następnie zagotować 1 l lekko osolonej wody w rondlu i wrzucić je na wrzątek. Gotować przez 3 minuty, po czym ściągnąć z ognia, odcedzić z wody i dodać do potrawy.
Komentarze (0)