Wołowina z kapustą zasmażaną i uszkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1810
Wołowina z kapustą zasmażaną i uszkami
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g polędwicy wołowej
  • 100 g mrożonego, zielonego groszku
  • 4 marchewki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • Kapusta zasmażana:
  • 2 łyżki masła
  • 1 główka młodej, małej kapusty
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • pęczek zielonego koperku
  • Na ciasto:
  • 2 łyżki wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • Na wypełnienie:
  • 100 g mielonego mięsa wołowego
  • 100 g kiszonej kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • 2 pieczarki
  • 1 cebula

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Groszek zielony rozmrozić. Marchew obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Marchew razem z groszkiem przełożyć do jednego rondla, zalać trzema szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić.

Cebulę obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać podzieloną na porcje polędwicę, oprószyć ją szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć na średnim ogniu do miękkości z obu stron. Usmażoną ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym miejscu.

Przygotować kapustę zasmażaną: koperek drobno posiekać. Kapustę pokroić w cienkie plastry, przełożyć ja do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i gotować przez 10 minut. Po ugotowaniu odcedzić. Masło stopić na rozgrzanej patelni. Do stopionego masła wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego odcedzoną wcześniej kapustę, posiekany koperek, wlać ocet, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na to nałożyć usmażoną polędwicę z cebulą i ugotowany groszek z marchewką.

Przygotować ciasto na uszka: mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 1 mm, po czym kubkiem wyciąć w nim krążki.

Przygotować wypełnienie: mięso mielone przełożyć do miski. Pieczarki umyć, osączyć z wody, oczyścić z błony, pozbawić trzonków i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać kapustę kiszoną, pieczarki, po czym oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wymieszać z mięsem mielonym w misce.

Wymieszane składniki nałożyć łyżką na krążki ciasta. Całość dokładnie zlepić ręcznie w uszka. Następnie zagotować 1 l lekko osolonej wody w rondlu i wrzucić je na wrzątek. Gotować przez 3 minuty, po czym ściągnąć z ognia, odcedzić z wody i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów