Sałatka z serc palmy, parmezanu i sosu paprykowego
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2657
Składniki:
- 200 g serc palny w zalewie
- 30 g parmezanu
- 3 g kiełków rzodkiewki
- 3 g kiełków czerwonych buraków
- Na sos paprykowy:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 zielona papryka
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Kiełki rzodkiewki oraz buraków sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Serca palmy osaczyć z zalewy, pokroić w cienkie płaty i wyłożyć na talerz. Parmezan zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do pokrojonych serc palmy.
Przygotować sos: paprykę zieloną umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion, pokroić na kawałki i przełożyć do melaksera. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do pokrojonej papryki. Wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli i całość miksować przez 1,5 minuty, po czym dodać do całości. Wszystko posypać kiełkami rzodkiewki i buraka czerwonego.
Przygotować sos: paprykę zieloną umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion, pokroić na kawałki i przełożyć do melaksera. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do pokrojonej papryki. Wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli i całość miksować przez 1,5 minuty, po czym dodać do całości. Wszystko posypać kiełkami rzodkiewki i buraka czerwonego.
Komentarze (0)