Sałatka z serc palmy, parmezanu i sosu paprykowego

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2657
Sałatka z serc palmy, parmezanu i sosu paprykowego
fot. InterContinental Hong Kong / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g serc palny w zalewie
  • 30 g parmezanu
  • 3 g kiełków rzodkiewki
  • 3 g kiełków czerwonych buraków
  • Na sos paprykowy:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 zielona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Kiełki rzodkiewki oraz buraków sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Serca palmy osaczyć z zalewy, pokroić w cienkie płaty i wyłożyć na talerz. Parmezan zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do pokrojonych serc palmy.

Przygotować sos: paprykę zieloną umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion, pokroić na kawałki i przełożyć do melaksera. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do pokrojonej papryki. Wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli i całość miksować przez 1,5 minuty, po czym dodać do całości. Wszystko posypać kiełkami rzodkiewki i buraka czerwonego.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów