Jajka faszerowane w sosie buraczkowo-chrzanowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2104
Składniki:
- 4 jajka
- 2 pieczarki
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tartego sera Gouda
- 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
- sól
- pieprz
- Sos buraczany:
- 3 średnie buraczki czerwone
- 2 cm świeżego chrzanu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
Opis przygotowania:
Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Odcedzone obrać ze skorupek, przekroić na połówki i wydrążyć żółtka. Wydrążone żółtka przełożyć do miski i rozetrzeć z tartym serem Gouda. Następnie pieczarki umyć, osączyć z wody, oczyścić z błony i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej pieczarki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i połączyć ze składnikami w misce. Całość dokładnie wymieszać, po czym przełożyć łyżką w miejsca wydrążonych żółtek.
Przygotować sos buraczkowo-chrzanowy: buraczki umyć, przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i przełożyć do miksera. Chrzan obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i dodać do pokrojonych buraczków w mikserze. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać suszoną kolendrę i razem zmiksować. Następnie przełożyć na talerzyk i dodać do tego faszerowane jajka.
Wszystko posypać mieloną ostrą papryką.
Przygotować sos buraczkowo-chrzanowy: buraczki umyć, przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i przełożyć do miksera. Chrzan obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i dodać do pokrojonych buraczków w mikserze. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać suszoną kolendrę i razem zmiksować. Następnie przełożyć na talerzyk i dodać do tego faszerowane jajka.
Wszystko posypać mieloną ostrą papryką.
Komentarze (0)