Ankimo w sosie ponzu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2889
Składniki:
- 200 g wątroby z żabnicy
- 100 ml sake
- 50 g soli
- 4 rzodkiewki
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- pęczek szczypiorku
- Na sos:
- 50 ml ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki soku z mandarynek
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka sosu rybnego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Wątrobę z żabnicy ponacinać nożem, pozbawić naczyń krwionośnych, opłukać ją pod bieżącą wodą, osączyć z wody i przełożyć do miski. W misce zasypać ją solą, zalać 3 szklankami wody i moczyć przez 2 godziny. W czasie moczenia co 30 minut zmieniać wodę, ale nie dosypywać już soli. Po namoczeniu, wątrobę jeszcze raz dokładnie opłukać pod bieżącą woda, osuszyć i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Następnie wątrobę skropić sake, oprószyć szczyptą mielonego imbiru i gotować na parze przez 45 minut. Ugotowaną ściągnąć z sita i przełożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Rzodkiewkę ze szczypiorkiem pokroić drobno i dodać do ugotowanej wątroby.
Przygotować sos ponzu: imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do startego imbiru wlać sos sojowy, sos rybny, sok z mandarynek, sok z limonki i wodę. Doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać, po czym przelać na rozgrzaną patelnię i zagotować na średnim ogniu. Zagotowany ściągnąć z ognia, przestudzić i zalać nim potrawę.
Wszystko wstawić na 30 minut do lodówki.
Przygotować sos ponzu: imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do startego imbiru wlać sos sojowy, sos rybny, sok z mandarynek, sok z limonki i wodę. Doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać, po czym przelać na rozgrzaną patelnię i zagotować na średnim ogniu. Zagotowany ściągnąć z ognia, przestudzić i zalać nim potrawę.
Wszystko wstawić na 30 minut do lodówki.
Komentarze (0)