Ankimo w sosie ponzu

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2649
Ankimo w sosie ponzu
fot. takaokun / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g wątroby z żabnicy
  • 100 ml sake
  • 50 g soli
  • 4 rzodkiewki
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • pęczek szczypiorku
  • Na sos:
  • 50 ml ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z mandarynek
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Wątrobę z żabnicy ponacinać nożem, pozbawić naczyń krwionośnych, opłukać ją pod bieżącą wodą, osączyć z wody i przełożyć do miski. W misce zasypać ją solą, zalać 3 szklankami wody i moczyć przez 2 godziny. W czasie moczenia co 30 minut zmieniać wodę, ale nie dosypywać już soli. Po namoczeniu, wątrobę jeszcze raz dokładnie opłukać pod bieżącą woda, osuszyć i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Następnie wątrobę skropić sake, oprószyć szczyptą mielonego imbiru i gotować na parze przez 45 minut. Ugotowaną ściągnąć z sita i przełożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Rzodkiewkę ze szczypiorkiem pokroić drobno i dodać do ugotowanej wątroby.

Przygotować sos ponzu: imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do startego imbiru wlać sos sojowy, sos rybny, sok z mandarynek, sok z limonki i wodę. Doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać, po czym przelać na rozgrzaną patelnię i zagotować na średnim ogniu. Zagotowany ściągnąć z ognia, przestudzić i zalać nim potrawę.

Wszystko wstawić na 30 minut do lodówki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów