Sałatka z selerem naciowym i fasolką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4128
Składniki:
- 1,5 głowy selera
- 410 g fasoli z puszki
- 50 g masła
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
- 150 ml wytrawnego, białego wina
- 150 ml wywaru warzywnego
- 450 g pomidorów
- utarta skórka i sok z 1/2 cytryny
- 50 g czarnych oliwek
- garść poszatkowanej pietruszki
- chleb z chrupką skórką
- szczypta szafranu
Opis przygotowania:
W dużym rondlu roztop masło, dodaj seler i rozmaryn. Gotuj przez 10 minut, aż warzywo zmięknie. Dolej wino, wywar warzywny oraz wsyp szczyptę szafranu. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 8-10 minut, aż połowa cieczy wyparuje. Dodaj pomidory pozbawione skórki i gniazd nasiennych, utartą skórkę i sok z cytryny oraz fasolkę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wrzuć oliwki, dosyp soli do smaku. Lekko ostudź, posyp pietruszką. Podawaj z chlebem z chrupką skórką do maczania w sosie.
Komentarze (1)
moja ulubiona :)