Hummus z pitą i selerem naciowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3634
Hummus z pitą  i selerem naciowym
fot. pink_fish13 / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 40 g ciecierzycy
  • 4 pity
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 4 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z limonki
  • keczup pikantny
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ciecierzycę namoczyć na 6 godzin, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Do ciecierzycy wlać oliwę z oliwek i sok z limonki. Dodać do tego pokrojony drobno czosnek i razem zmiksować na jednolitą masę. Masę doprawić do smaku pieprzem oraz solą i przełożyć na środek talerza. Marchew przekroić na połowy i razem z łodygą selera ugotować do miękkości, po czym odcedzić i wyłożyć na talerz. Pity namoczyć wodą z obu stron, przełożyć na blachę do pieczenia i piec w w piekarniku w temperaturze 190 stopni na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć, pokroić w trójkąty i przełożyć na talerz. Całość polać pikantnym keczupem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów