Hummus z pitą i selerem naciowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3634
Składniki:
- 40 g ciecierzycy
- 4 pity
- 4 łodygi selera naciowego
- 4 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z limonki
- keczup pikantny
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ciecierzycę namoczyć na 6 godzin, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Do ciecierzycy wlać oliwę z oliwek i sok z limonki. Dodać do tego pokrojony drobno czosnek i razem zmiksować na jednolitą masę. Masę doprawić do smaku pieprzem oraz solą i przełożyć na środek talerza. Marchew przekroić na połowy i razem z łodygą selera ugotować do miękkości, po czym odcedzić i wyłożyć na talerz. Pity namoczyć wodą z obu stron, przełożyć na blachę do pieczenia i piec w w piekarniku w temperaturze 190 stopni na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć, pokroić w trójkąty i przełożyć na talerz. Całość polać pikantnym keczupem.
Komentarze (0)