Sałatka z sardynek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3463
Składniki:
- 1 puszka sardynek w oleju
- 40 dkg ziemniaków
- 20 dkg marynowanych buraków czerwonych
- 4 ogórki kiszone
- 2 jajka
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki czerwonego wina wytrawnego
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 sałata
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz cukier
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach. Po ugotowaniu przestudzić, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Buraczki osączyć z zalewy, pokroić w paski. Ogórki pokroić w cienkie słupki. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać ze skorupek i pokroić w plasterki. Sardynki wyciągnąć z puszki i osączyć z oleju. Sałatę opłukać, osączyć z wody i ułożyć na talerz. Na sałatę ułożyć sardynki, z drugiej strony ziemniaki pokrojone w kostkę, ogórki kiszone oraz przekrojone na połowy jajka. Sałatki nie należy mieszać. Ocet winny wymieszać z winem, oliwą, doprawić solą, pieprzem, cukrem i polać całą sałatkę. Wierzch posypać natką zielonej pietruszki. Do spożycia podawać po 15 minutach.
Komentarze (0)