Sałatka z sardynek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3284

Składniki:

  • 1 puszka sardynek w oleju
  • 40 dkg ziemniaków
  • 20 dkg marynowanych buraków czerwonych
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki czerwonego wina wytrawnego
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 sałata
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz cukier

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach. Po ugotowaniu przestudzić, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Buraczki osączyć z zalewy, pokroić w paski. Ogórki pokroić w cienkie słupki. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać ze skorupek i pokroić w plasterki. Sardynki wyciągnąć z puszki i osączyć z oleju. Sałatę opłukać, osączyć z wody i ułożyć na talerz. Na sałatę ułożyć sardynki, z drugiej strony ziemniaki pokrojone w kostkę, ogórki kiszone oraz przekrojone na połowy jajka. Sałatki nie należy mieszać. Ocet winny wymieszać z winem, oliwą, doprawić solą, pieprzem, cukrem i polać całą sałatkę. Wierzch posypać natką zielonej pietruszki. Do spożycia podawać po 15 minutach.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów