Sałatka z cukinii i sardynek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1198
Sałatka z cukinii i sardynek
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g sardynek w oleju
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 młoda, zielona cukinia
  • 1 cytryna
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Bazylię oraz cukinię umyć i osączyć z wody. Cukinie pokroić w cienkie, podłużne plastry i przełożyć do miski. Bazylię drobno posiekać i dodać do cukinii w misce. Następnie wlać do tego oliwę z oliwek, sok cytrynowy, po czym całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu białego, wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki i dodać do tego osączone z oleju sardynki. Wszystko posypać płatkami migdałowymi, wymieszać, przełożyć na talerz i udekorować pokrojoną cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów