Sałatka z cukinii i sardynek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1388
Składniki:
- 150 g sardynek w oleju
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 młoda, zielona cukinia
- 1 cytryna
- garść świeżej bazylii
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Bazylię oraz cukinię umyć i osączyć z wody. Cukinie pokroić w cienkie, podłużne plastry i przełożyć do miski. Bazylię drobno posiekać i dodać do cukinii w misce. Następnie wlać do tego oliwę z oliwek, sok cytrynowy, po czym całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu białego, wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki i dodać do tego osączone z oleju sardynki. Wszystko posypać płatkami migdałowymi, wymieszać, przełożyć na talerz i udekorować pokrojoną cytryną.
Komentarze (0)