Kukurydza w cieście
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3244
Składniki:
- 4 kolby kukurydzy
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki maki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Kolby kukurydzy pozbawić liści i odciąć końcówkę z jednej strony. Następnie mąkę pszenną przesypać na stolnicę, po czym wymieszać z mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia, solą oraz mieloną papryką chili. Dodać do tego masło, wbić jajko, wlać wodę gazowaną i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 0,5 mm. Rozwałkowanym ciastem zawinąć kolby kukurydzy i docisnąć ręcznie, aby nie było żadnego luzu miedzy ciastem, a kolbą. Całość włożyć do mocno rozgrzanego oleju w rondlu i smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Gotowe wyciągnąć łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)