Bułeczki belgijskie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 6155
Składniki:
- 10 wisienek koktajlowych do dekoracji
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- Ciasto:
- 500 g maki pszennej
- 25 g Drożdży Babuni
- 25 g masła
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki suszonej czarnej porzeczki
- 2 jajka
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 0,5 szklanki cukru
- Lukier:
- 2 białka jaj
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je ciepłym mlekiem, wsypać do tego 1 łyżeczkę cukru i rozetrzeć na jednolita masę. Po roztarciu odstawić je na 5 minut w ciepłe miejsce. Rodzynki oraz czarną, suszoną porzeczkę przesypać razem na jedno sito, sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać roztarte drożdże, dodać masło i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie do wyrośniętego ciasta wsypać sparzone wcześniej rodzynki, czarną porzeczkę i całość ponownie jeszcze raz wyrobić ręcznie. Po wyrobieniu podsypać mąką i zwinąć w jeden, długi rulon o średnicy 5 cm. Pociąć go ostrym nożem w krążki 2 cm i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i przestudzić.
Przygotować lukier: białka jak wbić do kubka, zasypać je cukrem pudrem i zmiksować mikserem na sztywną pianę. Do ubitej piany wlać sok cytrynowy i ponownie zmiksować mikserem, aby składniki dobrze się wymieszały. Następnie tym upieczone krążki ciasta na talerzu.
Wszystko udekorować wisienkami koktajlowymi.
Przygotować lukier: białka jak wbić do kubka, zasypać je cukrem pudrem i zmiksować mikserem na sztywną pianę. Do ubitej piany wlać sok cytrynowy i ponownie zmiksować mikserem, aby składniki dobrze się wymieszały. Następnie tym upieczone krążki ciasta na talerzu.
Wszystko udekorować wisienkami koktajlowymi.
Komentarze (0)