Zapiekanka z kalarepy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 768
Składniki:
- 250 g startego sera Gruyère
- 100 g startego parmezanu
- 4 kalarepy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 szklanka mleka 2%
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion gorczycy
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Kalarepę oraz roszponkę umyć i odsączyć z wody. Brytfankę wysmarować oliwą z oliwek. Kalarepę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do brytfanki. Starty parmezan i ser Gruyère przesypać razem do jednej miski, wlać do tego mleko, wsypać suszony tymianek, kminek, gorczycę i dodać obrany ze skórki oraz pokrojony drobno czosnek. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zalać nimi pokrojoną kalarepę w brytfance. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 195°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz brytfanki, wyłożyć na talerz i udekorować świeżą roszponką.
Komentarze (0)