Zapiekanka z kalarepy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 784
Zapiekanka z kalarepy
fot. balise42 (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g startego sera Gruyère
  • 100 g startego parmezanu
  • 4 kalarepy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion gorczycy
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Kalarepę oraz roszponkę umyć i odsączyć z wody. Brytfankę wysmarować oliwą z oliwek. Kalarepę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do brytfanki. Starty parmezan i ser Gruyère przesypać razem do jednej miski, wlać do tego mleko, wsypać suszony tymianek, kminek, gorczycę i dodać obrany ze skórki oraz pokrojony drobno czosnek. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zalać nimi pokrojoną kalarepę w brytfance. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 195°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz brytfanki, wyłożyć na talerz i udekorować świeżą roszponką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów