Ciasto cynamonowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2945
Ciasto cynamonowe
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 120 ml mleka letniego
  • 120 ml maślanki
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 20 g rodzynek
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Wypełnienie:
  • 40 g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru
  • Lukier:
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki letniego mleka

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru.

Przygotować ciasto: mąkę pszenną i ziemniaczaną przesypać do miski. Dodać do tego sparzone i osączone w wody rodzynki oraz sól i wymieszać na sucho. Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 2 minuty. Do roztartych drożdży wlać maślankę oraz rozpuszczone masło, wymieszać i połączyć z mąką. Następnie z połączonych składników wyrobić elastyczne ciasto, nakryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm.

Przygotować wypełnienie: masło stopić w rondlu i połączyć z cukrem, miodem oraz cynamonem. Połączone składniki wymieszać, po czym zalać nimi całe ciasto. Polane ciasto zrolować w rulon, włożyć do okrągłej tortownicy, formując jej kształt poprzez łamanie zrolowanego ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone przestudzić.

Przygotować lukier: cukier puder rozetrzeć z letnim mlekiem i polać nim całe ciasto. Kiedy lukier zastygnie, przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów