Ciasto cynamonowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2945
Składniki:
- Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 120 ml mleka letniego
- 120 ml maślanki
- 60 g rozpuszczonego masła
- 20 g rodzynek
- 5 dag drożdży
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- Wypełnienie:
- 40 g masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru
- Lukier:
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki letniego mleka
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru.
Przygotować ciasto: mąkę pszenną i ziemniaczaną przesypać do miski. Dodać do tego sparzone i osączone w wody rodzynki oraz sól i wymieszać na sucho. Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 2 minuty. Do roztartych drożdży wlać maślankę oraz rozpuszczone masło, wymieszać i połączyć z mąką. Następnie z połączonych składników wyrobić elastyczne ciasto, nakryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm.
Przygotować wypełnienie: masło stopić w rondlu i połączyć z cukrem, miodem oraz cynamonem. Połączone składniki wymieszać, po czym zalać nimi całe ciasto. Polane ciasto zrolować w rulon, włożyć do okrągłej tortownicy, formując jej kształt poprzez łamanie zrolowanego ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone przestudzić.
Przygotować lukier: cukier puder rozetrzeć z letnim mlekiem i polać nim całe ciasto. Kiedy lukier zastygnie, przełożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę pszenną i ziemniaczaną przesypać do miski. Dodać do tego sparzone i osączone w wody rodzynki oraz sól i wymieszać na sucho. Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 2 minuty. Do roztartych drożdży wlać maślankę oraz rozpuszczone masło, wymieszać i połączyć z mąką. Następnie z połączonych składników wyrobić elastyczne ciasto, nakryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm.
Przygotować wypełnienie: masło stopić w rondlu i połączyć z cukrem, miodem oraz cynamonem. Połączone składniki wymieszać, po czym zalać nimi całe ciasto. Polane ciasto zrolować w rulon, włożyć do okrągłej tortownicy, formując jej kształt poprzez łamanie zrolowanego ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone przestudzić.
Przygotować lukier: cukier puder rozetrzeć z letnim mlekiem i polać nim całe ciasto. Kiedy lukier zastygnie, przełożyć na talerz.
Komentarze (0)