Makrela z ryżem i jajkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3068
Składniki:
- 200 g wędzonej makreli
- 15 g mrożonego groszku
- 2 szklanki ryżu
- 2 jajka
- 2 dymki
- 1 zielona papryczka chili
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać, po czym zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Dymkę oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Papryczkę zieloną pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać masło na patelni, dodać do niego pokrojoną dymkę oraz czosnek i smażyć przez 1 minutę. Następnie do smażonych składników dodać garam masala, kurkumę, nasiona kolendry i smażyć przez 2 minuty. Potem dodać do tego ugotowany ryż, pokrojoną papryczkę chili, mrożony groszek, rozdrobnioną na kawałki makrelę i całość dokładnie wymieszać. Wszystko smażyć do czasu, aż groch zmięknie, po czym doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Jajka zalać wodą, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki i dodać do potrawy. Udekorować natką kolendry i polać całość sokiem z cytryny.
Komentarze (0)