Łosoś z ryżem i jajkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1928
Łosoś z ryżem i jajkami
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g wędzonego łososia
  • 2 jajka
  • 2 suszone plastry wodorostów nori
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 zielony ogórek
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Wodorosty nori sparzyć wrzącą wodą i przełożyć je do odpowiedniej foremki. Szczypiorek oraz ogórka zielonego umyć i osączyć z wody. Ogórka pokroić w cienkie plastry, natomiast szczypiorek drobno posiekać. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do foremek z nori. Foremki usunąć, a na składniki nałożyć pokrojone wcześniej plastry ogórka. Łososia pokroić na małe kawałki i dodać do składników. Wbić do tego jajko, wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem i oprószyć szczyptą soli.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów