Łosoś z ryżem i jajkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1928
Składniki:
- 300 g wędzonego łososia
- 2 jajka
- 2 suszone plastry wodorostów nori
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 zielony ogórek
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Wodorosty nori sparzyć wrzącą wodą i przełożyć je do odpowiedniej foremki. Szczypiorek oraz ogórka zielonego umyć i osączyć z wody. Ogórka pokroić w cienkie plastry, natomiast szczypiorek drobno posiekać. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do foremek z nori. Foremki usunąć, a na składniki nałożyć pokrojone wcześniej plastry ogórka. Łososia pokroić na małe kawałki i dodać do składników. Wbić do tego jajko, wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem i oprószyć szczyptą soli.
Komentarze (0)