Sałatka z pszenicy bulgur
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2088
Składniki:
- 20 g sera Gouda w plastrach
- 2 szklanki pszenicy
- 2 ząbki czosnku
- 1 dymka
- 1 zielony ogórek
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- natka zielonej pietruszki
- garść świeżej mięty
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 1 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowaną pszenicę przepuścić przez maszynkę do mięsa i wyłożyć do miski. Paprykę pozbawić nasion, pokroić na drobne kawałki i dodać do pszenicy. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Dymkę oraz ogórka obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości wraz z posiekaną drobno natką zielonej pietruszki oraz pokrojonym na kawałki serem Gouda. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać olejem i sokiem cytrynowym, po czym dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)