Barwione ciasto bananowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1681
Barwione ciasto bananowe
fot. stevendepolo / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 białka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka żółtego barwnika spożywczego
  • 1 łyżka zielonego barwnika spożywczego
  • Na ciasto:
  • 230 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 50 ml mleka 2 %
  • 2 jajka
  • 2 banany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Banany umyć, obrać ze skóry, usunąć końcówki i pokroić je w drobną kostkę.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wymieszać z cukrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych składników dodać masło, pokrojone wcześniej banany, po czym wlać do tego mleko i ekstrakt waniliowy. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia formując dowolne kształty.
Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na tackę i przestudzić.

Białka jaj ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Ubitą pianę podzielić na dwie części. Do jednej wlać żółty barwnik spożywczy, a do drugiej zielony. Obie części osobno zmiksować, po czym nałożyć najpierw żółtą pianę do szprycy i wycisnąć ją na upieczone ciasto, a następnie zieloną.

Całość wstawić na 30 minut do lodówki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów