Barwione ciasto bananowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1884
Składniki:
- 4 białka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka żółtego barwnika spożywczego
- 1 łyżka zielonego barwnika spożywczego
- Na ciasto:
- 230 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 50 ml mleka 2 %
- 2 jajka
- 2 banany
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Banany umyć, obrać ze skóry, usunąć końcówki i pokroić je w drobną kostkę.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wymieszać z cukrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych składników dodać masło, pokrojone wcześniej banany, po czym wlać do tego mleko i ekstrakt waniliowy. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia formując dowolne kształty.
Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na tackę i przestudzić.
Białka jaj ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Ubitą pianę podzielić na dwie części. Do jednej wlać żółty barwnik spożywczy, a do drugiej zielony. Obie części osobno zmiksować, po czym nałożyć najpierw żółtą pianę do szprycy i wycisnąć ją na upieczone ciasto, a następnie zieloną.
Całość wstawić na 30 minut do lodówki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wymieszać z cukrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych składników dodać masło, pokrojone wcześniej banany, po czym wlać do tego mleko i ekstrakt waniliowy. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia formując dowolne kształty.
Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na tackę i przestudzić.
Białka jaj ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Ubitą pianę podzielić na dwie części. Do jednej wlać żółty barwnik spożywczy, a do drugiej zielony. Obie części osobno zmiksować, po czym nałożyć najpierw żółtą pianę do szprycy i wycisnąć ją na upieczone ciasto, a następnie zieloną.
Całość wstawić na 30 minut do lodówki.
Komentarze (0)