Ryż po kantońsku
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6281
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 200 g mrożonego groszku
- 20 g szynki wędzonej w plastrach
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Jajka wbić do rondla i roztrzepać widelcem z mlekiem, szczyptą soli oraz pieprzu. Roztrzepane przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, lekko przestudzić, po czym pokroić w cienką słomkę. Szynkę pokroić w słomkę i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionej szynki dodać rozmrożony groszek, pokrojone wcześniej jajka oraz odparowany ryż. Skropić sosem sojowym, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty.
Komentarze (0)