Sałatka z pieczonym awokado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1222
Sałatka z pieczonym awokado
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g kiełków buraczków czerwonych
  • 2 ciemne awokado
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Kiełki buraczków sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego kuskusu dodać pokrojoną wcześniej cebulę, kiełki buraczków, rukolę i skropić sokiem cytrynowym. Składniki dobrze wymieszać i wyłożyć na talerz. Następnie awokado pokroić w ćwiartki, usunąć pestkę, a miąższ skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C stopni. Piec je przez 15 minut, po czym wyciągnąć z piekarnika i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów