Sałatka z pieczonym awokado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1222
Składniki:
- 20 g kiełków buraczków czerwonych
- 2 ciemne awokado
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 szklanka kuskusu
- 1 czerwona cebula
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Kiełki buraczków sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego kuskusu dodać pokrojoną wcześniej cebulę, kiełki buraczków, rukolę i skropić sokiem cytrynowym. Składniki dobrze wymieszać i wyłożyć na talerz. Następnie awokado pokroić w ćwiartki, usunąć pestkę, a miąższ skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C stopni. Piec je przez 15 minut, po czym wyciągnąć z piekarnika i dodać do całości.
Komentarze (0)