Krewetki z pieczonym ogórkiem i dynią w sosie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1206
Składniki:
- 300 g mrożonych krewetek
- 200 g dyni piżmowej
- 2 zielone ogórki szklarniowe
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- garstka liści nasturcji
- sól
- Sos:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki curry
- szczypta mielonej czerwonej papryki
Opis przygotowania:
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do jogurtu. Następnie jogurt z czosnkiem zmieszać z curry oraz szczyptą mielonej, czerwonej papryki i wyłożyć go na talerz. Ogórki, dynię oraz liście nasturcji umyć i osączyć z wody. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Ogórki obrać ze skóry, pokroić na kawałki i wydrążyć z nich środki. Pokrojone ogórki oprószyć mielonymi nasionami kolendry, szczyptą soli i przełożyć na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ogórki nałożyć oczyszczone wcześniej krewetki. Dynię obrać ze skóry, po czym sam miąższ pokroić w kostkę i również przełożyć na blachę do pieczenia. Całość oprószyć szczyptą soli, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz z przygotowanym wcześniej sosem. Wszystko udekorować listkami nasturcji.
Komentarze (0)