Krewetki z pieczonym ogórkiem i dynią w sosie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1206
Krewetki z pieczonym ogórkiem i dynią w sosie
fot. Ideas in Food / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonych krewetek
  • 200 g dyni piżmowej
  • 2 zielone ogórki szklarniowe
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • garstka liści nasturcji
  • sól
  • Sos:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki curry
  • szczypta mielonej czerwonej papryki

Opis przygotowania:

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do jogurtu. Następnie jogurt z czosnkiem zmieszać z curry oraz szczyptą mielonej, czerwonej papryki i wyłożyć go na talerz. Ogórki, dynię oraz liście nasturcji umyć i osączyć z wody. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Ogórki obrać ze skóry, pokroić na kawałki i wydrążyć z nich środki. Pokrojone ogórki oprószyć mielonymi nasionami kolendry, szczyptą soli i przełożyć na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ogórki nałożyć oczyszczone wcześniej krewetki. Dynię obrać ze skóry, po czym sam miąższ pokroić w kostkę i również przełożyć na blachę do pieczenia. Całość oprószyć szczyptą soli, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz z przygotowanym wcześniej sosem. Wszystko udekorować listkami nasturcji.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów