Ciecierzyca z pieczonym patisonem i kaparami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2150
Składniki:
- 200 g ciecierzycy
- 6 patisonów żółtych
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek pietruszki
- 1 łyżka kaparów z zalewie
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ciecierzycę namoczyć na 4 godziny, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Patisony namoczyć 2 łyżkami oliwy, lekko posolić, wyłożyć na blachę do pieczenia i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni do czasu, aż się zarumienią. Upieczone wyciągnąć i przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać do niej kapary osączone z zalewy, pokrojony drobno szczypiorek, natkę pietruszki, doprawić pieprzem oraz solą, dodać ciecierzycę, dokładnie wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie przełożyć na talerz. Całość polać sokiem z cytryny.
Komentarze (0)