Piersi z kurczaka ze szpinakiem i pieczonym czosnkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3677
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 4 ziemniaki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 główki czosnku
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka tymianku mielonego
- 1 łyżeczka rozmarynu mielonego
- 1 cebula
- sok z połowy cytryny
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć na złoty kolor w 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. W czasie smażenia posypać tymiankiem i rozmarynem, polać musztardą z wymieszanym sokiem z cytryny, podsmażyć przez 3 minuty, po czym przełożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i smażyć w głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, lekko posolić i dodać do mięsa. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni, pokrojoną drobno cebulę, zeszklić i dodać dobrze opłukany oraz osączony z wody szpinak. Smażyć przez 2 minuty, posolić, dobrze wymieszać i przełożyć na talerz. Główki czosnku bez obierania zalać oliwą, przełożyć na patelnię bez tłuszczu, smażyć pod przykryciem przez 2 minuty i dodać do całości.
Komentarze (1)
Twoj przepis jest mistrzem!!!