Tugan-żer - sałatka z bakłażanami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1904
Składniki:
- 700 g bakłażanów
- 250 g pomidorów
- 150 g słodkiej papryki
- 25 g czosnku
- 50 g oleju
- 50 g octu 3%
- zielony koperek
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Bakłażany umyć, osuszyć i upiec w mocno nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i dodać do bakłażanów. Czosnek obrać i razem z zielonym koperkiem pokroić drobno, dodać do całości. Dodać do tego pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę. Wlać olej, ocet, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Sałatkę odstawić na 20 minut do lodówki. Podawać na zimno.
Komentarze (0)