Tugan-żer - sałatka z bakłażanami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1904
Tugan-żer - sałatka z bakłażanami
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 700 g bakłażanów
  • 250 g pomidorów
  • 150 g słodkiej papryki
  • 25 g czosnku
  • 50 g oleju
  • 50 g octu 3%
  • zielony koperek
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Bakłażany umyć, osuszyć i upiec w mocno nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i dodać do bakłażanów. Czosnek obrać i razem z zielonym koperkiem pokroić drobno, dodać do całości. Dodać do tego pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę. Wlać olej, ocet, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Sałatkę odstawić na 20 minut do lodówki. Podawać na zimno.

Komentarze (0)