Placki warzywne
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1705
Składniki:
- 4 pomidory
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 zielona cukinia
- główka sałaty
- olej do głębokiego smażenia
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz. Pomidory oraz cukinię pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do składników w misce. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, po czym wbić do nich jajko i utłuc tłuczkiem. Ubite składniki oprószyć pieprzem, wymieszać z pokrojonymi wcześniej warzywami i uformować z tego ręcznie małe placki. Włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osaczyć z tłuszczu i wyłożyć na sałatę na talerzu.
Komentarze (0)