Kalarepa panierowana z cebulą i pomarańczą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3067
Kalarepa panierowana z cebulą i pomarańczą
fot. Seph Swain / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 młode kalarepy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 pomarańcza
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Pomarańczę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć na talerz. Ogórka pokroić w plastry i dodać do pomarańczy. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i dodać pozostałych do składników. Pokrojone składniki oprószyć szczyptą soli. Kalarepę obrać ze skóry i pokroić w plastry o grubości 0,5 cm. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu ze szczyptą soli oraz mielonego imbiru. Bułkę tartą przesypać na drugi talerz. Pokrojone plastry kalarepy panierować w jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów