Sałatka panierowana z krewetkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1385
Składniki:
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 4 krewetki tygrysie mrożone
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 główka kapusty pekińskiej
- pęczek rukoli
Opis przygotowania:
Kapustę pekińską podzielić na liści i razem z rukolą umyć i osączyć z wody. Krewetki rozmrozić i oczyścić je z części niejadalnych. Następnie jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę. Oczyszczone krewetki namoczyć w roztrzepanych jajkach, potem w mące i włożyć je do mocno rozgrzanego głębokiego oleju nas patelni. Krewetki smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się zarumienią, wtedy ściągnąć je z ognia i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Rukolę oraz kapustę pekińską polać pozostałymi roztrzepanymi jajkami, po czym składniki te włożyć również do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć je do chwili, aż zaczną się rumienić. Wówczas ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Na smażoną sałatę położyć usmażone wcześniej krewetki. Całość podawać z sosem sojowym.
Komentarze (0)