Sałatka panierowana z krewetkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1385
Sałatka panierowana z krewetkami
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 4 krewetki tygrysie mrożone
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • pęczek rukoli

Opis przygotowania:

Kapustę pekińską podzielić na liści i razem z rukolą umyć i osączyć z wody. Krewetki rozmrozić i oczyścić je z części niejadalnych. Następnie jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę. Oczyszczone krewetki namoczyć w roztrzepanych jajkach, potem w mące i włożyć je do mocno rozgrzanego głębokiego oleju nas patelni. Krewetki smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się zarumienią, wtedy ściągnąć je z ognia i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Rukolę oraz kapustę pekińską polać pozostałymi roztrzepanymi jajkami, po czym składniki te włożyć również do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć je do chwili, aż zaczną się rumienić. Wówczas ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Na smażoną sałatę położyć usmażone wcześniej krewetki. Całość podawać z sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów