Szynka z panierowaną papryką i kiełkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1458
Szynka z panierowaną papryką i kiełkami
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 g szynki parmeńskiej w plastrach
  • 6 papryczek zielonych chili
  • 3 g kiełków fasoli mung
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Kiełki oraz paprykę umyć i osączyć z wody. Paprykę delikatnie naciąć nożem tylko z jednego boku i usunąć z niej nasiona. Następnie jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli. Na kolejny talerz przesypać bułkę tartą. Pokrojone wcześniej papryki panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, a potem w bułce tartej i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć nas talerz. Do smażonej papryki dodać szynkę parmeńską i wszystko udekorować kiełkami fasoli mung.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów