Kurczak z panierowaną cebulą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1714
Składniki:
- 5 łyżek oleju
- 4 piersi z kurczaka
- 4 cebule
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 główka sałaty
- 1 jajko
- 1 łyżeczka przypraw do drobiu
- 0,5 szklanki bułki tartej
- Na sos:
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka śmietany 12 %
Opis przygotowania:
Mięso oraz sałatę umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do drobiu i usmażyć do miękkości na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone mięso ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i panierować ją najpierw w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej. Smażyć składniki w 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do mięsa wraz z zieloną sałatą.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mąkę, wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem wlać do tego śmietanę, ponownie dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami, po czym zagotować, ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mąkę, wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem wlać do tego śmietanę, ponownie dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami, po czym zagotować, ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.
Komentarze (0)