Kurczak z panierowaną cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1714
Kurczak z panierowaną cebulą
fot. wrestlingentropy / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 5 łyżek oleju
  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 cebule
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 główka sałaty
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przypraw do drobiu
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • Na sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany 12 %

Opis przygotowania:

Mięso oraz sałatę umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do drobiu i usmażyć do miękkości na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone mięso ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i panierować ją najpierw w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej. Smażyć składniki w 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do mięsa wraz z zieloną sałatą.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mąkę, wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem wlać do tego śmietanę, ponownie dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami, po czym zagotować, ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów