Cebula panierowana

Oceń:
(6 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 11729
Cebula panierowana
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 duże cebule
  • 3 kromki czerstwego chleba
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • pieprz
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Cebule obrać ze skóry, umyć, po czym osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Plastry podzielić na pierścienie. Mleko przelać do rondla, po czym wsypać mąkę, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszać, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Kromki chleba pozbawić skórek, a środki drobno pokruszyć na talerz. Pierścienie cebuli namoczyć w cieście, przełożyć je na sito, aby obciekły z nadmiaru ciasta i obsypać okruszkami czerstwego chleba. Wszystko włożyć do rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Keczup przełożyć do małej miseczki i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów