Cebula panierowana
Oceń:
(6 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 11729
Składniki:
- 3 duże cebule
- 3 kromki czerstwego chleba
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 łyżeczki soli
- pieprz
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Cebule obrać ze skóry, umyć, po czym osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Plastry podzielić na pierścienie. Mleko przelać do rondla, po czym wsypać mąkę, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszać, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Kromki chleba pozbawić skórek, a środki drobno pokruszyć na talerz. Pierścienie cebuli namoczyć w cieście, przełożyć je na sito, aby obciekły z nadmiaru ciasta i obsypać okruszkami czerstwego chleba. Wszystko włożyć do rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Keczup przełożyć do małej miseczki i dodać do całości.
Komentarze (0)