Grzanki z kalmarami i grillowaną papryką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2142
Grzanki z kalmarami i grillowaną papryką
fot. kadluba / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g mrożonych kalmarów
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 bagietka
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
  • 1 cytryna do dekoracji
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalmary rozmrozić, usunąć części niejadalne i pokroić w krążki. Paprykę pozbawić nasion, pokroić na kawałki, przełożyć ją na aluminiową tackę od grilla i zrumienić na rozpalonym grillu. Bagietkę pokroić na kromki o grubości 1,5 cm. Jajka wbić na talerz, po czym wsypać do nich suszone oregano, mielony kumin rzymski, szczyptę soli oraz pieprzu i roztrzepać widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Następnie pokrojoną bagietkę namoczyć w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone składniki ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, wyłożyć na talerz i nałożyć na nie grillowaną paprykę. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone kalmary, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i udekorować plastrem cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów