Grzanki z kalmarami i grillowaną papryką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2142
Składniki:
- 40 g mrożonych kalmarów
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 bagietka
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
- 1 cytryna do dekoracji
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalmary rozmrozić, usunąć części niejadalne i pokroić w krążki. Paprykę pozbawić nasion, pokroić na kawałki, przełożyć ją na aluminiową tackę od grilla i zrumienić na rozpalonym grillu. Bagietkę pokroić na kromki o grubości 1,5 cm. Jajka wbić na talerz, po czym wsypać do nich suszone oregano, mielony kumin rzymski, szczyptę soli oraz pieprzu i roztrzepać widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Następnie pokrojoną bagietkę namoczyć w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone składniki ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, wyłożyć na talerz i nałożyć na nie grillowaną paprykę. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone kalmary, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i udekorować plastrem cytryny.
Komentarze (0)