Sałatka z ogowków i octu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1106
Sałatka z ogowków i octu
fot. Remus Pereni / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 ogórki szklarniowe
  • 2 cebule
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szklanki octu
  • 0,5 łyżeczki ostrej, mielonej, czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Ogórki umyć, obrać ze skory i zszatkować na tarce jarzynowej do miski. Cebule obrać ze skory, pokroić w cienkie plastry i dodać do ogórków w misce. Następnie pokrojone warzywa oprószyć szczyptą soli, pieprzu i dokładnie wymieszać. Wodę z octem przelać do rondla. Wsypać do tego cukier i razem zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do warzyw w misce. Wszystko posypać mieloną papryką. Przed podaniem pozostawić do ostygnięcia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów