Ciasto trójkolorowe
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 5946
Składniki:
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- Masa do przełożenia:
- 3 serki waniliowe 200 gramowe
- 3 galaretki kolorowe +1 dodatkowo na wierzch
- 1/2 kg truskawek
- Poncz:
- herbata z cukrem i cytryną (można nie nasączać też jest pyszne)
- Kilka kawałków czekolady z orzechami
Opis przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli, ubić sztywną pianę dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Do sztywnej piany, dodawać po jednym żółtku, na końcu dodać, wymieszane obydwie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia.
Blaszkę o wymiarach 28x24, nasmarować lekko tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Piec około 30-40 min w 180 st. C.
Każdą galaretkę, rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, wystudzić.Do każdej tężejącej galaretki, dodawać po jednym serku.
Biszkopt przekroić na 3 części, dno blaszki wyłożyć ciastem, jeżeli lubimy nasączyć. Wyłożyć pierwszą galaretkę, wymieszaną z serkiem waniliowym, przykryć drugim ciastem, potem następną. Ostatnią masę wyłożyć na wierzch,wstawić na parę minut do lodówki.
Truskawki umyć, osączyć, pokroić, ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką.
Wstawić na kilka godzin do lodówki, do zastygnięcia. Po zastygnięciu zetrzeć kilka kostek czekolady z orzechami i posypać ciasto na talerzyku.
Blaszkę o wymiarach 28x24, nasmarować lekko tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Piec około 30-40 min w 180 st. C.
Każdą galaretkę, rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, wystudzić.Do każdej tężejącej galaretki, dodawać po jednym serku.
Biszkopt przekroić na 3 części, dno blaszki wyłożyć ciastem, jeżeli lubimy nasączyć. Wyłożyć pierwszą galaretkę, wymieszaną z serkiem waniliowym, przykryć drugim ciastem, potem następną. Ostatnią masę wyłożyć na wierzch,wstawić na parę minut do lodówki.
Truskawki umyć, osączyć, pokroić, ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką.
Wstawić na kilka godzin do lodówki, do zastygnięcia. Po zastygnięciu zetrzeć kilka kostek czekolady z orzechami i posypać ciasto na talerzyku.
Komentarze (0)