Sałatka z ogórków i kielków kapusty

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1545
Sałatka z ogórków i kielków kapusty
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 3 g kiełków kapusty czerwonej
  • 2 zielone ogórki szklarniowe
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki octu 10 %
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Kiełki kapusty sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ogórki umyć, osączyć z wody, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski. Następnie ocet wymieszać w kubku z cukrem oraz szczyptą soli, zalać tym pokrojone ogórki, wymieszać i odstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie całość wyciągnąć z lodówki, osączyć z nadmiaru zalewy, przełożyć na talerz i posypać sparzonymi kiełkami kapusty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów