Beza z musem cytrynowym i panna cottą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2580
Beza z musem cytrynowym i panna cottą
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki konfitury wiśniowej
  • Na mus cytrynowy:
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
  • 1 tarta skórka cytrynowa
  • 0,5 szklanki soku cytrynowego
  • Na panna cottę:
  • 400 ml płynnej śmietany 18 %
  • 40 g cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1 laska wanilii
  • Na bezę:
  • 4 białka jaj
  • 1 szklanka cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować mus cytrynowy: sok cytrynowy wraz ze startą skórką cytrynową przelać do rondla i dodać to tego żelatynę spożywcza. Dokładnie wymieszać i moczyć przez 5 minut, aby żelatyna napęczniała. Następnie postawić na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia się żelatyny, po czym ściągnąć z ognia. Jajka wbić do miski, wsypać cukier i ubić mikserem puszystą masę. Do ubitej masy wlać śmietanę, zmiksować i wlać do tego rozpuszczoną żelatynę z sokiem cytrynowym oraz skórką cytrynową. Dokładnie wymieszać i przelać do kieliszków. Całość włożyć do lodówki i pozostawić do zastygnięcia składników.

Przygotować panna cottę: żelatynę spożywczą zalać 2 łyżkami zimnej wody i moczyć przez 5 minut. Laskę wanilii przeciąć ostrym nożem i zeskrobać nasiona. Nasiona wraz z przecięta laską wanilii przełożyć do rondla, zalać śmietaną i wsypać cukier. Składniki postawić na małym ogniu i ciągle mieszając drewnianą łyżką, doprowadzić do wrzenia (ale nie zagotowywać). Następnie ściągnąć z ognia, wyciągnąć z tego laskę wanilii i wymieszać z namoczona wcześniej żelatyną spożywczą. Wymieszane przestudzić, przelać na zastygnięty już wcześniej mus cytrynowy i ponownie wstawić do lodówki, aby składniki zakrzepły.

Przygotować bezy: śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C i piec przez 40 minut Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Następnie otwartym płomieniem z palnika zrumienić upieczone bezy.

Wyciągnąć z lodówki zastygnięte składniki, przełożyć na to konfiturą wiśniową i przygotowane bezy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów