Sałatka z papai, kapusty i ogórków

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1910
Sałatka z papai, kapusty i ogórków
fot. ssour / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 pomidorków cherry
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • 2 zielone ogórki szklarniowe
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki zielonej fasolki konserwowej w zalewie
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 papaja
  • 1 limonka do dekoracji
  • garstka świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolkę konserwową osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Kapustę zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do fasolki w misce. Papaję obrać ze skóry, przekroić, usunąć nasiona, a miąższ zszatkować na tarce i dodać do warzyw. Ogórki obrać ze skóry, część z nich pokroić w cienkie plastry, a resztę w cienką słomkę i dodać do składników wraz z orzeszkami ziemnymi i pomidorami cherry. Wszystko posypać cukrem, szczyptą soli oraz pieprzu, zalać olejem i sokiem cytrynowym, po czym dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Dodać do tego bazylie, pokrojone w plastry ogórki i udekorować pokrojoną limonką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów