Sałatka z papai, kapusty i ogórków
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1910
Składniki:
- 10 pomidorków cherry
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
- 2 zielone ogórki szklarniowe
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki zielonej fasolki konserwowej w zalewie
- 1 łyżeczka cukru
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 papaja
- 1 limonka do dekoracji
- garstka świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolkę konserwową osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Kapustę zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do fasolki w misce. Papaję obrać ze skóry, przekroić, usunąć nasiona, a miąższ zszatkować na tarce i dodać do warzyw. Ogórki obrać ze skóry, część z nich pokroić w cienkie plastry, a resztę w cienką słomkę i dodać do składników wraz z orzeszkami ziemnymi i pomidorami cherry. Wszystko posypać cukrem, szczyptą soli oraz pieprzu, zalać olejem i sokiem cytrynowym, po czym dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Dodać do tego bazylie, pokrojone w plastry ogórki i udekorować pokrojoną limonką.
Komentarze (0)