Sałatka z ogórków, chili i sezamu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 8649
Składniki:
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 zielone ogórki
- 2 czerwone papryczki chili
- 2 łyżki sezamu
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórka pokroić w cienkie plastry. Dymkę obrać ze skóry, pokroić drobno wraz ze szczypiorkiem i połączyć z ogórkiem. 1 łyżkę sezamu przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć przez 40 sekund, po czym ściągnąć z ognia i dodać do pozostałych składników. Dodać do tego kolejną łyżkę sezamu, pokrojoną w cienkie plastry papryczkę chili i posypać mieloną papryką. Następnie ocet balsamiczny wymieszać z oliwą z oliwek, solą oraz cukrem, wlać do całości i dokładnie wymieszać. Wszystko wstawić na 20 minut do lodówki, a potem podawać do spożycia.
Komentarze (0)