Sałatka z marchwi, kapusty pekińskiej i sezamu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2925
Składniki:
- 4 marchewki
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 kapusta pekińska
- 1 cebula
- pęczek koperku
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Jedną łyżkę sezamu przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund. Marchew obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i przełożyć na talerz. Posypać ją smażonym sezamem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Kapustę pekińską pokroić na kawałki i również dodać do całości. Wszystko polać sokiem cytrynowym. oprószyć szczyptą soli i posypać 1 łyżką niesmażonego sezamu. Na koniec udekorować sałatkę zielonym koperkiem.
Komentarze (0)