Sałatka z tofu, dyni i sezamu

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2316
Sałatka z tofu, dyni i sezamu
fot. Ruocaled / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g tofu jedwabistego
  • 250 g miąższu z dyni
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Miąższ z dyni oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Miąższ z dyni pokroić w kostkę. Masło stopić na rozgrzanej patelni na patelni, dodać do niego miąższ z dyni, oprószyć szczyptą soli i smażyć do miękkości. Kiedy dynia zmięknie, ściągnąć ją z ognia i przełożyć do miski. Tofu pokroić w kostkę i dodać do smażonej dyni w misce, po czym wsypać do tego sezam biały oraz czarny i dodać pokrojony szczypiorek. Całości skropić oliwą z oliwek i dokładnie wymieszać.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów