Gołąbki z kapusty pekińskiej

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2138
Gołąbki z kapusty pekińskiej
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 100 g mielonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 duża kapusta pekińska
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • 1 marchew
  • 1 łyżka bułki tartej
  • natka selera
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie talarki. Pokrojoną pozostawić do dekoracji gotowej potrawy. Liście kapusty pekińskiej pozbawić grubych łodyg. Dwa z nich przełożyć na talerz, a resztę wyłożyć na stolnicę. Ryż kleisty opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone i mielone orzeszki ziemne. Składniki oprószyć szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu. Następnie wsypać do tego pieprz ziołowy, dokładnie wymieszać i łyżeczką nałożyć na liście kapusty pekińskiej na stolnicy. Wszystko zawinąć ręcznie i włożyć do 1,5 l lekko osolonej, gotującej się wody w rondlu. Gotować przez 3 minuty, po czym wyciągnąć z wody i przełożyć na liście kapusty pekińskiej na talerzu. Potrawę udekorować pokrojoną wcześniej marchewką. Następnie polać ją masłem stopionym na rozgrzanej patelni i posypać bułką tartą oraz natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów