Gołąbki z kapusty pekińskiej
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2350
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 100 g mielonych orzeszków ziemnych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 duża kapusta pekińska
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
- 1 marchew
- 1 łyżka bułki tartej
- natka selera
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie talarki. Pokrojoną pozostawić do dekoracji gotowej potrawy. Liście kapusty pekińskiej pozbawić grubych łodyg. Dwa z nich przełożyć na talerz, a resztę wyłożyć na stolnicę. Ryż kleisty opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone i mielone orzeszki ziemne. Składniki oprószyć szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu. Następnie wsypać do tego pieprz ziołowy, dokładnie wymieszać i łyżeczką nałożyć na liście kapusty pekińskiej na stolnicy. Wszystko zawinąć ręcznie i włożyć do 1,5 l lekko osolonej, gotującej się wody w rondlu. Gotować przez 3 minuty, po czym wyciągnąć z wody i przełożyć na liście kapusty pekińskiej na talerzu. Potrawę udekorować pokrojoną wcześniej marchewką. Następnie polać ją masłem stopionym na rozgrzanej patelni i posypać bułką tartą oraz natką selera.
Komentarze (0)