Sałatka z kapusty pekińskiej, pomidorów i makaronu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3777
Składniki:
- 40 g makaronu chińskiego Chow Mein
- 1 opakowanie pomidorów koktajlowych
- 1 kapusta pekińska
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- 2 nektaryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 marchewki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- szczypta imbiru mielonego
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa i owoce dokładnie opłukać zimną wodą. Obrać cebulę, czosnek pokroić drobno, włożyć do miski, zalać oliwą i sokiem z limonki. Dodać do tego poszatkowaną na tarce jarzynowej marchew, pokrojoną w plastry kapustę pekińską, połowę pomidorów koktajlowych (drugą połowę pozostawić do dekoracji) i nektaryny pokrojone w kostkę. Następnie doprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem, imbirem i dobrze wymieszać. Ugotować makaron chiński w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wyłożyć na środek sałatki. Całość udekorować pokrojonymi na połowy pomidorami koktajlowymi i natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)