Kiełbasa zapiekana z brukselką i cebulą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2582
Składniki:
- 4 peta kiełbasy śląskiej
- 4 cebule
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 kg brukselki
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Brukselkę umyć, obrać z wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić na połowy i przełożyć do brytfanki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i dodać do brukselki w brytfance. Potem dodać do tego pęta kiełbasy, oprószyć je suszonym tymiankiem i mieloną papryką. Następnie dodać do tego gałązki świeżego rozmarynu, wszystko zalać olejem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż składniki się dobrze przyrumienią. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekały.
Komentarze (0)