Kiełbasa zapiekana z brukselką i cebulą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2323
Kiełbasa zapiekana z brukselką i cebulą
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 peta kiełbasy śląskiej
  • 4 cebule
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 kg brukselki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Brukselkę umyć, obrać z wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić na połowy i przełożyć do brytfanki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i dodać do brukselki w brytfance. Potem dodać do tego pęta kiełbasy, oprószyć je suszonym tymiankiem i mieloną papryką. Następnie dodać do tego gałązki świeżego rozmarynu, wszystko zalać olejem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż składniki się dobrze przyrumienią. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekały.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów