Sałatka z marchewką, soczewicą i jabłkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1434
Składniki:
- 400 g soczewicy
- 2 słodkie jabłka
- 2 marchewki
- 1 główka czerwonej sałaty
- pęczek zielonego koperku
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć do miski. Soczewicę przesypać do rondla, zalać ją 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu gotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić do miski z sałatą. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do ugotowanej wcześniej soczewicy z sałatą. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w dużą kostkę i dodać do całości. Wszystko dobrze wymieszać i posypać posiekanym drobno zielonym koperkiem.
Komentarze (0)