Pikantny bulion z soczewicą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1942
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego z kostki
- 400 g soczewicy
- 4 suszone czerwone, papryczki chili
- 4 liście curry do dekoracji
- 3 łyżki masła
- 2 zielone papryki chili
- 2 pomidory
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
- 0,5 łyżeczki kurkumy
Opis przygotowania:
Dwie łyżki soczewicy przełożyć do moździerza i utłuc na drobną miazgę. Pozostałą soczewicę zalać bulionem warzywnym i moczyć przez 4 godziny. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać obrany i pokrojony na drobne kawałki imbir, tłuczoną wcześniej soczewicę, wsypać mieloną kolendrę, gorczycę, kminek oraz pokrojoną drobno suszoną, czerwoną paprykę chili. Składniki smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, potem wlać do tego namoczoną wcześniej soczewicę wraz z bulionem. Całość gotować przez 5 minut, potem dodać kurkumę, curry, pokrojoną zieloną paprykę chili oraz pokrojone w plastry pomidory. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i gotować do miękkości składników. Gotową zupę przelać na talerz i udekorować listkami curry.
Komentarze (0)