Ciasto zapiekane z soczewicą, marchewką i grzybami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 740
Składniki:
- 400 g zielonej soczewicy w zalewie
- 250 g małych pieczarek
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 główka sałaty
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz czarny mielony
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Pieczarki, marchewkę i sałatę umyć i odsączyć z wody. Sałatę wyłożyć na deskę. Marchew obrać ze skóry, pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić. Pieczarki obrać z błony i pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone wcześniej pieczarki, doprawić je do smaku suszonym tymiankiem, solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z patelni i przełożyć do miski. Soczewicę odsączyć z zalewy i dodać do pieczarek w misce. Dodać do tego ugotowana marchew. Całość wymieszać i przełożyć do żaroodpornych miseczek wysmarowanych masłem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do tego masło, szczyptę soli, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i nałożyć na pojemniczki z powyższymi składnikami. Górę ciasta lekko ponacinać nożem, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i udekorować sałatą.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do tego masło, szczyptę soli, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i nałożyć na pojemniczki z powyższymi składnikami. Górę ciasta lekko ponacinać nożem, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i udekorować sałatą.
Komentarze (0)