Soczewica z wiórkami kokosowymi i marchewką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2163
Soczewica z wiórkami kokosowymi i marchewką
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka solu cytrynowego
  • 0,5 kg marchewki
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól

Opis przygotowania:

Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyła i odcedzić. Marchew umyć, obrać ze skóry, przełożyć do kolejnego rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Ugotowaną marchew odcedzić, wsypać do niej wiórki kokosowe i razem zmiksować mikserem. Masło stopić w rondlu i dodać do niego zmiksowane składniki oraz ugotowaną wcześniej soczewicę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, cukru, zalać sokiem cytrynowym, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów