Soczewica z wiórkami kokosowymi i marchewką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2163
Składniki:
- 1 szklanka soczewicy
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka solu cytrynowego
- 0,5 kg marchewki
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
Opis przygotowania:
Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyła i odcedzić. Marchew umyć, obrać ze skóry, przełożyć do kolejnego rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Ugotowaną marchew odcedzić, wsypać do niej wiórki kokosowe i razem zmiksować mikserem. Masło stopić w rondlu i dodać do niego zmiksowane składniki oraz ugotowaną wcześniej soczewicę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, cukru, zalać sokiem cytrynowym, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i podawać na ciepło.
Komentarze (0)