Utopenec

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4174
Utopenec
fot. Ludek (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.5

Składniki:

  • 10 parówek wiedeńskich
  • 3 cebule
  • 3 szklanki wody
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki gorczycy
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Parówki wiedeńskie przekroić na połówki. Wodę zagotować z octem oraz cukrem, a po zagotowaniu przestudzić na letnią. W dużym słoju układać warstwami kolejno: cebulę, czosnek, paprykę i kiełbaski. Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników. Wsypać do tego mieloną kolendrę, ziarna pieprzu oraz gorczycy, dodać ziele angielskie, liście laurowe i całość zalać letnią wodą z octem. Wszystko zawinąć folią, zakręcić i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie wyciągnąć kiełbaski wyciągnąć z zalewy i podawać do spożycia.

Komentarze (0)