Utopenec
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4153
Składniki:
- 10 parówek wiedeńskich
- 3 cebule
- 3 szklanki wody
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka octu
- 1 łyżka cukru
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki gorczycy
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Parówki wiedeńskie przekroić na połówki. Wodę zagotować z octem oraz cukrem, a po zagotowaniu przestudzić na letnią. W dużym słoju układać warstwami kolejno: cebulę, czosnek, paprykę i kiełbaski. Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników. Wsypać do tego mieloną kolendrę, ziarna pieprzu oraz gorczycy, dodać ziele angielskie, liście laurowe i całość zalać letnią wodą z octem. Wszystko zawinąć folią, zakręcić i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie wyciągnąć kiełbaski wyciągnąć z zalewy i podawać do spożycia.
Komentarze (0)