Sałatka z kuskusem, soczewicą i awokado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2142
Składniki:
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 200 g zielonej soczewicy
- 4 rzodkiewki
- 2 dojrzale awokado
- 2 szklanki kaszy kuskus
- 1 mały por
- garstka świeżej mięty
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1,5 godziny, potem ugotować ją do miękkości, w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Kaszę kuskus zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowaną soczewicę oraz kaszę przełożyć razem do jednej miski. Następnie dodać do tych składników odcedzoną z zalewy kukurydzę, pokrojoną w plastry rzodkiewkę, por oraz miętę. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę i dodać do składników w misce. Całość dobrze wymieszać , pozostawić na 20 minut w temperaturze pokojowej i podawać do spożycia.
Komentarze (0)