Pieczarki z kuskusem, awokado i kiełkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 26
Pieczarki z kuskusem, awokado i kiełkami
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g małych pieczarek
  • 400 g kaszy kuskus
  • 3 g kiełków rzodkiewki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • pieprz czarny (mielony)
  • sól

Opis przygotowania:

Kiełki oraz awokado umyć i odsączyć z wody. Kiełki wyłożyć na talerz. Awokado pozbawić pestek, a miąższ pokroić w plastry i dodać do kiełków na talerzu. Pieczarki umyć, odsączyć z wody, obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać suszony tymianek, smażyć go przez 30 sekund, po czym dodać do tego pokrojone wcześniej pieczarki. Doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Kaszę kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 6 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować i dodać do całości. Wszystko posypać nasionami chia i podawać do spożycia.

0 komenatrzy

Podobne przepisy