Sałatka z awokado, kuskusem i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 641
Składniki:
- 400 g fasoli Jaś
- 400 g kaszy kuskus
- 4 dojrzałe awokado
- 2 marchewki
- 2 zielone ogórki szklarniowe
- 1 główka sałaty rzymskiej
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa i awokado dokładnie umyć i odsączyć z wody. Fasolę przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ zmiksować mikserem na jednolitą masę i przełożyć go do słoików. Kaszę kuskus opłukać pod bieżąca wodą, przesypać ją do rondla, zalać 6 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować i dodać do awokado w słoikach. Marchew obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać ją 3 szklankami wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić, pokroić w cienkie krążki i dodać do składników w słoikach. Następnie dodać do tego pokrojone w cienkie plastry ogórki i ugotowaną wcześniej fasolę. Na całość wyłożyć sałatę rzymską.
Komentarze (0)