Miks z awokado, kuskusem i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1069
Składniki:
- 350 g kaszy kuskus
- 150 g kukurydzy w zalewie
- 4 dojrzale awokado
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 ćwiartka czerwonej kapusty
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 marchewka
- 0,5 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- pęczek zielonego koperku
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ przełożyć do miksera. Do awokado dodać pokrojony drobno zielony koperek i razem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu masę wyłożyć na talerz. Kapustę czerwoną pokroić drobno, sparzyć wrzącą wodą na sicie, osączyć z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do sparzonej kapusty. Wsypać do tego cukier, szczyptę soli, osączoną z zalewy kukurydzę, dobrze wymieszać i wyłożyć na talerz z awokado. Kaszę kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, po czym zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowaną kaszę odparować i dodać do potrawy.
Komentarze (0)