Miks z awokado, kuskusem i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1069
Miks z awokado, kuskusem i warzywami
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g kaszy kuskus
  • 150 g kukurydzy w zalewie
  • 4 dojrzale awokado
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 marchewka
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • pęczek zielonego koperku

Opis przygotowania:

Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ przełożyć do miksera. Do awokado dodać pokrojony drobno zielony koperek i razem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu masę wyłożyć na talerz. Kapustę czerwoną pokroić drobno, sparzyć wrzącą wodą na sicie, osączyć z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do sparzonej kapusty. Wsypać do tego cukier, szczyptę soli, osączoną z zalewy kukurydzę, dobrze wymieszać i wyłożyć na talerz z awokado. Kaszę kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, po czym zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowaną kaszę odparować i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów