Curry z kurczaka i szpinaku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1770
Składniki:
- 500 ml bulionu warzywnego z kostki
- 200 g mrożonego szpinaku
- 4 ziemniaki
- 4 łyżki
- 3 ząbki czosnku
- 2 piersi z kurczaka
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 cebula
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonych nasion kopru
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz mięso umyć i osaczyć z wody. Następnie ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Piersi kurczaka pokroić na kawałki i oprószyć mielonym koprem, papryką, kolendrą, pieprzem oraz solą. Czosnek z cebulą obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać oprószone przyprawami mięso kurczaka i zrumienić. Potem dodać do tego kurkumę, obrany ze skóry oraz pokrojony drobno imbir i odmrożony szpinak. Całość smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Następnie wszystko zalać bulionem warzywnym, dodać pokrojone ziemniaki i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wlać jogurt, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać na talerz.
Komentarze (0)