Curry z kurczaka i szpinaku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1560
Curry z kurczaka i szpinaku
fot. pelican / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kopru
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki oraz mięso umyć i osaczyć z wody. Następnie ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Piersi kurczaka pokroić na kawałki i oprószyć mielonym koprem, papryką, kolendrą, pieprzem oraz solą. Czosnek z cebulą obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać oprószone przyprawami mięso kurczaka i zrumienić. Potem dodać do tego kurkumę, obrany ze skóry oraz pokrojony drobno imbir i odmrożony szpinak. Całość smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Następnie wszystko zalać bulionem warzywnym, dodać pokrojone ziemniaki i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wlać jogurt, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów